V vročih poletnih dneh še kako prija ohladitev v morju, jezeru ali bazenu. A z vodnimi aktivnostmi so včasih povezane tudi zdravstvene težave. Tiste z ušesi so lahko še posebej boleče. Zato je dobro vedeti, kako se jim lahko izognemo.

Ušesno maslo: varuh zdravja ušes

Kožo zunanjega sluhovoda v zdravem ušesu prekriva tanka zaščitna plast ušesnega masla (cerumna), ki je lahko rumeno do temno rjave barve. Sestavljajo ga izločki lojnic, cerumenskih žlez, ki se nahajajo v zunanji tretjini sluhovoda, v velikem deležu pa tudi odluščene celice povrhnjice. Koža, ki sluhovod pokriva, se namreč lušči, odluščeni delci pa počasi potujejo od sredine bobniča do izhoda sluhovoda. Na tej poti ušesno maslo »ujame« prašne delce, ki se nanj nalepijo. Ušesno maslo ima značilno kisel pH vrednosti 5, s čimer ščiti sluhovod tudi pred potencialno škodljivimi mikroorganizmi, zlasti glivami, ki jih takšne razmere ne ustrezajo. Zaradi relativno visoke vsebnosti maščobnih kislin kožo masti in s tem ovira neposreden stik kože z vlago.

Boleče vnetje zunanjega sluhovoda

Zastajanje vode v ušesih ob kopanju ali potapljanju lahko privede do izgube zaščitnega sloja ušesnega masla. Koža sluhovoda, ki je dlje časa v neposrednem stiku z vodo, se zmehča, takšna pa je bolj dovzetna za okužbo oziroma pojav vnetja zunanjega sluhovoda. To je najpogostejše pri starejših otrocih in najstnikih, verjetno zato, ker so ti najbolj vztrajni pri kopanju z močenjem glave. Pogosto začetni znaki so srbenje, ki kmalu preide v bolečino, in izcedek. Zaradi otekline kože v sluhovodu in izcedka se pojavi občutek polnosti v ušesu, začasno lahko tudi izguba sluha. Prizadeti običajno ne more spati, saj je bolečina izrazito močna.

Povzročitelji vnetja so lahko bakterije (redkeje glive) iz onesnažene vode kopališč, včasih pa ugodne razmere za namnožitev izkoristijo mikroorganizmi, ki so del normalne flore sluhovoda. Pri vsaj tretjini primerov povzročitelja vnetja zunanjega sluhovoda ni mogoče odkriti. V blažjih primerih lahko napredovanje vnetja zavremo s preparati, ki zakisajo sluhovod. Če se stanje v enem dnevu ne izboljša, je potreben obisk pri zdravniku, ki po potrebi predpiše lokalni antibiotik. Del zdravljenja ob obisku zdravnika je pogosto tudi čiščenje sluhovoda, s čimer se odstrani ušesno maslo, odluščene celice kože in glavnino mikroorganizmov. To prispeva k večji učinkovitosti lokalnega zdravljenja. Za lajšanje bolečin je priporočena uporaba nesteroidnega antirevmatika ali paracetamola.

Bolje preprečiti kot zdraviti

Večje tveganje za pojav vnetja zunanjega sluhovoda imajo ljudje, pri katerih se tvori več ušesnega masla ali imajo ozke sluhovode. Pogosteje se pojavljajo tudi pri uporabnikih slušnih aparatov, ušesnih čepkov zaradi hrupa pri delu in ušesnih slušalk. Neprevidna manipulacija z omenjenimi pripomočki zlahka privede do manjših poškodb kože, ki povečajo tveganje za vnetje. Enako velja za čiščenje ušesnega masla z vatiranimi palčkami, katerih uporaba je tudi sicer odsvetovana za ta namen. Zaradi uporabe slušalk, čepov, slušnih aparatov in vatiranih palčk se pogosteje tvorijo zamaški iz ušesnega masla, ki prav tako lahko prispevajo k zastajanju vode v ušesu.

Preprečite težave z učinkovito higieno

Težavam, povezanimi z ušesno higieno in ušesnimi zamaški, se lahko izognete z raztopino ali sprejem A-Cerumen, ki zamaške raztopi in preprečuje njihov nastanek.

A-cerumen je priporočljiv tudi za redno higieno ušes. Snovi naravnega izvora dajejo raztopini A-Cerumen moč za topljenje maščob ušesnega masla in tudi vodotopnih nečistoč. Po uporabi raztopine A-Cerumen dodatno izpiranje ušes ni potrebno.

A-Cerumen sprej za odstranjevanje ušesnega masla

A-Cerumen priporočamo:

  • Za redno higieno ušes, predvsem tistim, ki se jim ušesno maslo zelo pogosto strdi.
  • Starejšim s poraščenostjo v sluhovodu in takim, ki se jim v sluhovodu nabira odluščena koža.
  • Uporabnikom slušnih aparatov, slušalk ali ušesnih čepkov.
  • Pred zdravniškim pregledom ušes z otoskopom.
  • Za mehčanje trdovratnih zamaškov, ki se nato izperejo pod zdravniškim nadzorom.
  • Pred kopalno sezono odraslim in otrokom, ki so v preteklosti že imeli težave z ušesi pri vodnih dejavnostih (plavanje, potapljanje, srfanje, itd.), saj jim zamaški iz ušesnega masla zaradi stika z vodo pogosto nabreknejo in zamašijo sluhovod.

A-cerumen je namenjen odraslim in otrokom od 6 mesecev starosti dalje. Pred uporabo natančno preberite navodilo za uporabo.