Jesensko-zimski čas, z nižjimi temperaturami, manj sonca in gibanja na prostem, poveča tveganje za okužbe. Prehladna in virusna obolenja pa so predvsem nevarna za naše starejše, zato je v teh mesecih ključno da ustrezno poskrbimo za njihov imunski sitem.

Imunski sistem pri starejših

Zakaj je imunski sistem starejših bolj ogrožen?

Starejše kot je naše telo, bolj je izpostavljeno vnetjem, ki nenazadnje negativno vplivajo tudi na imunski sistem. Poleg tega staranje oslabi tako prirojeno kot pridobljeno imunost, kar vodi do še večje ranljivosti za pojav okužb in bolezni.

Kaj lahko naredimo za krepitev imunskega sistema pri starejših?

Staranja seveda žal ne moremo preprečiti, vendar lahko s preprostimi spremembami v življenjskem slogu, uspešno vplivamo na ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Preprosti koraki za krepitev imunskega pri starejših so:

1. Uravnotežena in raznolika prehrana

Je ključna za zdravje, še posebej pri starejših. Poleg tega z optimalno prehrano preprečujemo tudi izgubo mišične mase ter pojav debelosti. Posebno pozornost je potrebno nameniti predvsem zadostnemu vnosu beljakovin, zdravih maščob, kompleksnih ogljikovih hidratov ter vitaminov in mineralov (C, D, cink). Ta hranila med drugim pomagajo krepiti imunski sistem ter zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni, kot sta diabetes in srčno-žilne bolezni.

Uravnotežena in raznolika prehrana

2. Redno izvajanje telesne aktivnosti

Poleg uravnotežene prehrane pa seveda ne smemo pozabiti tudi na gibanje. Pri starejših je velik problem prehitra izguba mišične mase, ki lahko med drugim pripelje do širokega spektra zdravstvenih težav. Poleg tega naj bi redno gibanje pozitivno vplivalo tudi na naš imunski sistem, saj skeletne mišice med telesno aktivnostjo proizvajajo protivnetne molekule, ki ščitijo telo pred okužbami. Starejšim se za to priporoča redno gibanje, saj bodo le tako pozitivno vplivali na svoje zdravje in počutje.

3. Vzdrževanje normalne telesne teže

Kot že vemo mišice pripomorejo k zmanjšanju vnetja, medtem ko ima maščobno tkivo na naše telo ravno obraten učinek. Pri starejših pogosto prihaja do povečanja telesne teže in zmanjšanja mišične mase, kar lahko vodi v t.i. sarkopenično debelost. Ta stanje, ko se maščobno tkivo kopiči okoli notranjih organov, spodbuja kronična vnetja in povečuje tveganje za bolezni. Z zmanjšanjem telesne mase lahko uspešno pripomoremo k zmanjšanju vnetja, s tem pozitivno vplivamo na naše zdravje in imunski sistem.

izvajanje telesne aktivnosti

4. Skrb za duševno zdravje

Osamljenost negativno vpliva na imunski sistem in povečuje dovzetnost za okužbe. Stres, povezan z osamljenostjo, oslabi imunski odziv telesa in poveča vnetja. Pomembno je, da starejše v čim večji meri vključimo v družabno življenje. Že kratek obisk ali telefonski klic lahko naredita ogromno spremembo v počutju naših najbližjih.

Krepitev imunskega sistema pri starejših zahteva celosten pristop, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno gibanje, vzdrževanje zdrave telesne teže in skrb za duševno zdravje. Ti preprosti ukrepi lahko pomembno prispevajo k boljši odpornosti starejših proti okužbam predvsem v hladnejših mesecih.

 

Gaja Frelih, mag dietet.

Hiša Zdravja