Suho oko je pogosta težava, s katero se sooča veliko ljudi, še posebej tisti, ki preživijo veliko časa pred zasloni, v klimatiziranih prostorih ali v okoljih z nizko vlažnostjo. Sindrom suhega očesa nastane zaradi nezadostnega nastajanja solz ali prekomernega izhlapevanja solznega filma, kar vodi v neudobje, pekoč občutek, srbenje in v nekaterih primerih zamegljen vid. Če se stanje ne zdravi, lahko povzroči resnejše zaplete in poškodbe očesne površine.

Systane kapljice za oči

Simptomi uhega očesa

Najpogostejši simptomi suhega očesa vključujejo pekoč občutek, srbenje, občutek peska v očeh, občutek utrujenosti oči, zamegljen vid in občutljivost na svetlobo. Bolniki pogosto opisujejo težave, ko preživijo dalj časa pred računalnikom ali v vetrovnih razmerah.

Vzroki

Glavni vzroki za pojav suhega očesa vključujejo staranje, hormonske spremembe, uporabo kontaktnih leč, dolgotrajno uporabo računalnikov, suho podnebje in nekatera zdravila (kot so antihistaminiki in diuretiki). V zadnjem času se sindrom suhega očesa pojavlja tudi zaradi povečane uporabe digitalnih naprav, kjer manj pogosto utripanje vodi do izhlapevanja solz.

Zdravljenje suhega očesa

Prvi korak pri zdravljenju suhega očesa je uporaba umetnih solz, ki vlažijo in ščitijo površino očesa.

Kapljice za oči, kot so Systane Ultra, Complete in Hydration so zelo učinkovite, saj vsebujejo hialuronsko kislino, ki pripomore k dolgotrajnejšemu vlaženju očesa.

Vse kapljice so brez konzervansov , kar je posebej pomembno za tiste z zelo občutljivimi očmi.

Kapljice so primerene tudi za uporabnike kontaktnih leč.

Systane kapljice za oči

Poleg tega se lahko uporablja tudi terapija z grelnimi obkladki, ki pomaga sprostiti maščobne žleze in izboljša kakovost solznega filma.

 

Avtorji:

  1. Marija Ana Schwarzbartl Pfeifer, oftalmologinja mag. Matej Novak, farmacevt