Demenca je bolezen, ki nastane zaradi neozdravljivega propadanja možganskih celic. Zanjo so značilni naslednji simptomi in znaki: motnje spomina, zmanjšanje sposobnosti izražanja, orientacije, razmišljanja, učenja. Velikokrat pa pozabimo, da to bolezen spremlja tudi pojav čustvene stiske, ki ne prizadene le bolnika, temveč tudi njegove svojce. Zato je pomembno, da poskrbimo za dobro počutje bolnika, ki bo posledično izboljšalo tudi raven njegovih telesnih funkcij.

V tujini je že nekaj let dementnim osebam na voljo senzorična terapija. Ugotovili so namreč, da določene frekvence glasbe povečujejo pretok krvi skozi možgane, kar izboljša njihovo delovanje. Kot pripomoček za to terapijo se uporablja čvrsta, ovalna in mehka blazina. Pripomoček proizvaja glasbo, ki se odziva na bolnikove dotike in gibe. Pomirjujoča glasba in vibracije pomagajo upočasniti utrip in dihanje. Omenjeni pripomoček je nastal kot rezultat sodelovanja med zdravstvenimi delavci ter strokovnjaki s področja glasbene umetnosti. Razvit je bil z namenom izboljšanja socialnih stikov oseb z demenco. Snovalci blazine so želeli ustvariti »sidro« na katerega bi se lahko dementne osebe oprijele v trenutkih vznemirjenosti in bi jim ponudilo želen občutek varnosti ter opore.

Zdravstveno osebje je po začetku uporabe tega pripomočka opazilo boljše sodelovanje bolnika pri vsakodnevnih dejavnostih. Še zlasti je bila opisana blazina osebju v največjo pomoč v času izvajanja osebne nege bolnika, posebej na intimnih predelih. Vsakemu tudi ne dementnemu bolniku je namreč to opravilo neprijetno, pri dementnih osebah pa je stopnja nelagodja še višja.

Na slovenskem tržišču je za senzorično terapijo dementnih bolnikov na voljo SENZORIČNA BLAZINA INMU. Blazina je enostavna za uporabo, potrebno pa je poudariti, da jo je za dosego želenega učinka potrebno uporabljati skozi daljše časovno obdobje. Inmu se po navadi položi na bolnikove prsi ali trebuh. Najbolje je, da se ves čas nahaja v bližini bolnika. Oblika ter barve spodbujajo bolnika, da jo vzame k sebi. Bolnik naj mehko blazino boža in poskuša slediti zlati liniji, ki je všita na blazino. Blazine se lahko dotakne z eno ali obema rokama. Namenjena je tudi tistim, ki se soočajo z nemirnostjo in stresom, saj zmanjšujejo napetost, spodbujajo sprostitev in olajšujejo spanje. Primerna je tudi za bolnike z okvarjeno motoriko rok, ima namreč žep, ki zmanjša možnost zdrsa.

Inmu je izjemno vzdržen, saj se bolnik lahko nanjo uleže ali jo vrže na tla. Če bolnik popolnoma miruje bo glasba počasi utihnila, za ponovno obuditev je potreben le majhen premik. Kadar želimo Inmu namensko ugasniti (npr. med potovanjem) v vtičnico za polnjenje vstavimo kabel za polnjenje brez priključitve le tega na vir električne energije. Na podoben način lahko spreminjamo tudi glasnost glasbe. Želeno jakost izberemo s stiskanjem blazine vklopljene v polnilnik. Na voljo so tri različne jakosti glasbe. Lahko ga uporabljajo tudi dementni bolniki z okvarami sluha in vida, saj blazina poleg  glasbe oddaja tudi vibracije, elementi tkanine pa spodbujajo številna čustva.

Enostavno vzdrževanje

V nadaljevanju je navedenih še nekaj navodil za lažje rokovanje z zgoraj opisanim pripomočkom.

Polnjenje 

Ko je baterija prazna, začne Inmu spuščati poseben zvok. Na prevleki blazine odpremo zadrgo ter poiščemo vtičnico za polnjenje ter vanjo vstavimo kabel za polnjenje priklopljen na vir električne energije. Znak za uspešen začetek polnjenja je drgetajoč zvok blazine. Čas polnjenja traja do 3 ure, oziroma dokler Inmu ne preneha drgetati. Pri običajni uporabi je potrebno Inmu napolniti na vsake 2-3 tedne. Natančen prikaz polnjenja blazine Inmu je prikazan na spodnjem videoposnetku:

Čiščenje

Prevleko blazine ter njeno notranjost se čisti ločeno. Navodila za čiščenje prevleke so navedena na etiketi posameznega izdelka, saj se razlikujejo glede na material iz katerega je le ta izdelana. Pomembno je, da se pred čiščenjem prevleko obrne na notranjo stran, saj tako zmanjšamo možnost poškodbe senzoričnih elementov tkanine. Notranjost blazine lahko očistimo z vlažno krpo ali razkužilnim robčkom, saj je le ta vodoodbojna ni pa vodoodporna. Natančen prikaz čiščenja in vzdrževanja blazine Inmu je prikazan na spodnjem videoposnetku:

Za zaključek je pomembno poudariti, da senzorična terapija predstavlja inovativno in učinkovito rešitev za izboljšanje kakovosti življenja bolnikov z demenco. S pomočjo senzorične blazine Inmu lahko bolniki doživijo trenutke miru in stabilnosti, kar pozitivno vpliva na njihovo počutje in sodelovanje pri vsakodnevnih aktivnostih. Uporaba takšnih terapevtskih pripomočkov ne samo olajša delo zdravstvenega osebja, temveč tudi omogoča svojcem, da vidijo izboljšave v vedenju in počutju svojih najdražjih. Čeprav je uporaba senzorične terapije še relativno nov pristop v Sloveniji, njeni pozitivni učinki kažejo, da je vreden razmisleka in širše implementacije v oskrbo bolnikov z demenco. Pristop, ki vključuje tako čustveno kot fizično dobrobit bolnikov, je korak naprej k celoviti obravnavi te zahtevne bolezni.

Avtor: Vesna Hribernik, mag. farm.