D vitamin- dobimo ga v sardinah

Evo, prazniki so mimo. Ja, spet so čisto prehitro minili. A so sploh bili? 

Upam, da ste se imeli lepo in da ste si vsaj delno spočili dušo in telo. Zaštartali smo v novo leto, ki naj bo uspešno, pisano, nasmejano in sončno.

Če pa ne bo sončno, pa predlagamo dodajanje D vitamina v prehrano. Zakaj?

Pozimi in jeseni biosinteza vitamina D ni dovolj učinkovita, zato je potreben zadosten vnos s hrano. Vitamin D se v zadostni meri biosintetizira v človeški koži, če je le-ta izpostavljena sončni svetlobi. Dnevne potrebe med pomladjo in jesenjo pokrijemo že s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu, npr. s sprehodom, če so soncu izpostavljene roke in obraz.

Pomanjkanju so izpostavljeni dojenčki in otroci, pa tudi tisti starejši odrasli, ki se zadržujejo pretežno v zaprtih prostorih.

Kje ga najdemo?

Je v maščobi topen vitamin, najbogatejši pa viri pa so živalskega izvora in sicer ribje olje, jajca in živila obogatena z D vitaminom.

Zakaj je pomemben?

  • za razvoj kosti in zob,
  • za delovanje imunskega sistema,
  • povečuje zmožnost tankega črevesa, da lahko učinkovito absorbira kalcij iz prehrane,
  • lahko vodi do rahitisa pri majhnih otrocih.

 

V nadaljevanju je recept z živilom, ki je bogato z D vitaminom in sicer sardine.

100 g sardin ima namreč 11μg D vitamina, kar ustreza 220 % priporočenega dnevnega vnosa.

Naj bo tokrat torej malce lažji obrok, a hkrati zelo hranilen.

recept sardine iz pečice

Recept: sardine iz pečice

  1. Sardine očistimo in po okusu tudi filiramo. S palcem preprosto odstranimo luske. Nato odtrgamo glavico, s palcem pa potegnemo po trebušni strani proti repu, da ribico razpremo in odstranimo kri. Nato s palcem in kazalcem preprosto primemo in izvlečemo hrbtno koščico. Ribe obrišemo in posušimo s papirnato brisačo.
  2. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
  3. Očiščene sardine stresemo v klasičen črni pekač, jih pokapljamo z olivnim oljem in dobro premešamo. Po pekaču jih zložimo tako, da se ne prekrivajo.
  4. Posujemo še s soljo, nato pa še s koruzno moko. Slednja bo povzročila, da bodo ribice bolj hrustljave.
  5. Pečemo, dokler ne izgledajo slastno hrustljave.

 

Priloga:

Zraven ponudimo hrustljav kruh ali eno od številnih različic krompirjeve solate.