Hitro pripravljeni polpeti iz leče

Avtorice članka: dietetičarka URI Soča 

Razmere so nas prisilile, da preverimo, kaj imamo v shrambi. In med brskanjem živil v ljubljanski shrambici sem našla tudi lečo, ki pa ni moje najljubše živilo. Če me kdo pozna, ve, da najraje jem meso (se opravičujem vsem vegetarijancem). Vedno, ko sem doma v Prlekiji, me mama vpraša, kaj bova kuhali. In moj odgovor je vedno enak – meso.

Polpeti iz leče

Sestavine:

  • 200 g leče
  • 1 srednje velika čebula
  • pest namočenih ovsenih kosmičev
  • 2 korenčka
  • malo drobtin
  • semena (bučno, sončnično, laneno) po želji
  • sol in poper

Priprava: 

POSTOPEK:

  1. Lečo skuhamo.
  2. Skuhamo pa tudi korenje. V kolikor korenje naribamo, predhodno kuhanje ni potrebno.
  3. Narežemo čebulo in jo popražimo.
  4. Vse sestavine pretlačimo in dobro zmešamo. Če je masa preredka, dodamo več drobtin, če je pregosta pa malo vode.
  5. Zmesi lahko dodamo tudi razžvrkljano jajce, da sestavine bolj poveže.
  6. Oblikujemo polpete, ki jih spečemo v ponvi ali pa v pečici na papirju za peko na cca 180 st. C.

 

Polpeti iz leče- priloga: 

Kot prilogo lahko ponudimo mešano solato, če pa smo bolj »lačne narave«, pa dodajmo še krompir ali riž.