Hitro pripravljeni polpeti iz leče
Avtorice članka: dietetičarka URI Soča
Razmere so nas prisilile, da preverimo, kaj imamo v shrambi. In med brskanjem živil v ljubljanski shrambici sem našla tudi lečo, ki pa ni moje najljubše živilo. Če me kdo pozna, ve, da najraje jem meso (se opravičujem vsem vegetarijancem). Vedno, ko sem doma v Prlekiji, me mama vpraša, kaj bova kuhali. In moj odgovor je vedno enak – meso.
Sestavine:
- 200 g leče
- 1 srednje velika čebula
- pest namočenih ovsenih kosmičev
- 2 korenčka
- malo drobtin
- semena (bučno, sončnično, laneno) po želji
- sol in poper
Priprava:
POSTOPEK:
- Lečo skuhamo.
- Skuhamo pa tudi korenje. V kolikor korenje naribamo, predhodno kuhanje ni potrebno.
- Narežemo čebulo in jo popražimo.
- Vse sestavine pretlačimo in dobro zmešamo. Če je masa preredka, dodamo več drobtin, če je pregosta pa malo vode.
- Zmesi lahko dodamo tudi razžvrkljano jajce, da sestavine bolj poveže.
- Oblikujemo polpete, ki jih spečemo v ponvi ali pa v pečici na papirju za peko na cca 180 st. C.
Polpeti iz leče- priloga:
Kot prilogo lahko ponudimo mešano solato, če pa smo bolj »lačne narave«, pa dodajmo še krompir ali riž.