Enolončnica s čičeriko
Avtorica članka: dietetičarka URI Soča
Čeprav so dnevi že vse daljši in toplejši, meni še vedno najbolj ustrezajo enolončnice, ki veljajo sicer za bolj zimske jedi.
Privoščimo si jo lahko tako za kosilo, kot tudi za večerjo in imajo še dve prednosti. Skuhamo lahko večje količine in jih jemo še naslednji dan, višek pa lahko shranimo v posodice in damo v zamrzovalnik. Hrani, ki jo pospravim v zamrzovalnik, jaz pravim, da je za 'hude čase'. Ko se mi enostavno ne da kuhati, ko nimam časa ali pa mi enostavno »zapaše« nekaj takega.
Danes se bomo lotili kuhanja enolončnice s čičeriko, ki vsebuje veliko beljakovin, ki so še tako dobrodošle. Pravzaprav je celo po smernicah, da naj bi bil vnos beljakovin enakomerno porazdeljen čez celoten dan. Torej tudi pri zajtrku in večerji, kar ponavadi radi pozabimo.
Sestavine:
- 300 g zelene leče
- 1 pločevinka čičerke, 440 g (če utegnete, svetujemo suho čičeriko, ki jo čez noč namočite)
- 1 pločevinka narezanega paradižnika, 440 g (še boljše, če imate domačo mezgo)
- 1 čebula
- 3 korenčki
- 1 rdeča paprika
- 1 l zelenjavne osnove (če nimamo na voljo, lahko tudi navadna voda)
- 1 žlica limonovega soka (za dosego polnega okusa)
- sol
- črni poper v zrnu
- 2 žlički mlete rdeče paprike
- 3/4 žličke kumine
- 3/4 žličke cimeta (lahko manjša količina)
- 2,5 cm ingverja
- 2 stroka česna
- 1 šopek koriandra (po želji)
Enolončnica s čičeriko- priprava:
- Najprej pripravimo zelenjavo. Korenček in papriko narežemo na kockice. Ingver olupimo in na drobno naribamo. Česen pretlačimo ali drobno sesekljamo. Prav tako čebulo, ki jo v ponvi počasi prepražimo.
- V lonec stresemo lečo, sesekljano čebulo, nakockano korenje in papriko, ingver in česen, velik ščep soli, mleto papriko, rimsko kumino in cimet. Prilijemo paradižnik iz pločevinke, zelenjavno osnovo in 5 dl vode. Premešamo, zavremo, potem pa pokrito počasi kuhamo. Dlje kot bomo kuhali, boljše bo, bolj se bodo okusi povezali. Lahko pa enostavno damo posodo v pečico in kuhamo v pečici ogreti za 110 stopinj.
- V kolikor imamo čičeriko iz konzerve, jo dodamo tik pred koncem kuhanja, v nasprotnem primeru jo lahko tudi kuhamo v sami enolončnici. Dodamo še malce limoninega soka, sveže mletega popra in sesekljan koriander.
To je to. Sicer zelo dolgotrajno, ampak vredno.
Zraven ponudimo še košček kruha, ki naj bo polnozrnat. Dober tek!