V želji po lepo zagoreli koži se veliko ljudi poleti rada nastavlja sončnim žarkom, ki toplo božajo naše telo in vplivajo na lepo zagorelost. Kratkotrajna izpostavljenost UV žarkom je lahko za nas zelo koristna, do težav pa lahko pride če je ta pretirana. Prekomerno sončenje namreč hitro pripelje do opeklin, sončnih alergij in poškodb kože. Da do tega ne bi prišlo je pomembno, da se držimo osnovnih načel zdravega sončenja ter našo kožo pred soncem ustrezno zaščitimo.

Kaj je sončna opeklina?

Koža je največji organ našega telesa, ki nas varuje pred škodljivimi vplivi ultravijoličnih žarkov, dehidracijo, pregrevanjem, poškodbami, mikrobi, strupi in kemikalijami. Njeno pretirano izpostavljanje soncu pa lahko pusti znake fotostaranja, ki se kažejo predvsem v njeni suhosti, izrazitejših gubicah, sončnih pegah, hiperpigmentaciji, popokanih kapilarah in grobi, uveli, sivkasti povrhnjici, brez sijaja. Koža, ki je bila izpostavljena UV žarkom, slani vodi in vetru, prav tako postane hitro izsušena in poškodovana, kar seveda povzroči pojav najrazličnejših težav s kožo, kot so opekline, alergije idr.

Sončna opeklina je poškodba kože, ki nastane zaradi pretirane izpostavljenosti UV žarkom in vročini. Porjavelosti, opekline in luščenje so eden izmed številnih zaščitnih mehanizmov našega telesa, ki nam omogoča zaščito in regeneracijo poškodovane kože. Poškodovani predel telesa je pogosto vroč, občutljiv na dotik, boleč, razdražen, srbeč in v najhujših primerih mehurjast. Za hujše sončne opekline lahko potrebujemo tudi zdravniško pomoč, saj lahko pride celo do pojava vročinskega udara ali vročinske kapi.

Opekline nastanejo zaradi vnetja, ki povzroči eritem (rdečino) in edem, ki nastane zaradi zastajanja telesne tekočine na poškodovanem območju. Poleg tega pride do poškodb celic, ki lahko s časoma postanejo karcenogene, prav tako pa lahko pride do upada mastocitov, ki igrajo pomembno vlogo pri našem imunskem sistemu. 

Cosmonatura_opeklina

Preventiva je boljša kot kurativa

Seveda je na prvem mestu najbolj pomembna ustrezna preventiva. Pravila, ki jih moramo pri tem upoštevati:

  • Izogibajmo se gibanju na prostem in sončenju med 10. in 16. uro.
  • Uporabljamo ustrezne sončne kreme z ustreznim SPF faktorjem (ta naj bo vedno večji od 15).
  • Sončno kremo moramo nanesti vsaj 20-30 minut pred sončenjem.
  • Ne pozabimo na ustrezno zaščito obraza, ustnic in glave.
  • Sončno kremo ponovno nanesemo po kopanju, prav tako jo bolj pogosto nanašamo če se močno potimo.
  • Kožo lahko zaščitimo tudi od znotraj z uporabo antioksidantov in drugih hranil, ki bodo našo kožo nahranili in jo zaščitili od znotraj.
  • Po sončenju pa seveda ne pozabimo na ustrezno navlažitev naše kože.

Prvi koraki ob pojavu sončne opekline

V primeru, da kljub preventivnim ukrepom do opekline vseeno pride, so v prvi vrsti pomembni naslednji koraki:

  • Umaknemo se iz sonca.
  • Izogibamo se nadaljnjemu izpostavljanju soncu dokler se opeklina ne pozdravi.
  • Opeklino hladimo z mokro brisačo ali pa si privoščimo mrzlo kopel. Za hlajenje ne uporabljamo ledu ali ledenih obkladkov, ki lahko opeklo mesto še bolj prizadenejo.
  • Prizadeto mesto ustrezno vlažimo z uporabo ustreznih krem in losjonov, kot je aloe vera.
  • Nastalih mehurjev se ne dotikamo in jih ne poskušamo predreti. Z načrtnim prediranjem mehurjev namreč povečamo možnost za nastanek infekcij.
  • Ko se naša koža začne celiti pogosto pride do njenega lupljenja. Pri tem je dodatno ne lupimo in pustimo, da se odlušči na naraven način.
  • Če se gibljemo na prostem prizadete predele telesa zaščitimo z ustreznimi oblačili.

Zakaj ravno aloe vera gel?

Cosmonatura Aloe vera gel

Kot smo že omenili lahko na prizadeto področje kože nanašamo tudi številne kreme in losjone, ki naj bi pomagali blažiti samo opeklino. V ta namen je izredno priljubljena uporaba številnih aloe vera gelov.

Njegove glavne učinkovine vlažijo, zaščitijo, regenerirajo, hladijo ter mehčajo povrhnjico kože. Poleg tega preprečujejo razrast bakterije, ki se rade naselijo na poškodovani povrhnjici in povzročijo dodatno škodo. Aloe vera gel kožo hladi in s tem nudi takojšnje olajšanje, obenem pa prepreči ali vsaj zmanjša nastajanje mehurjev (če gel nanesemo takoj). Vsekakor pa koristi tudi pri manjših vrezninah, saj nas varuje tudi pred okužbami.

Ker se hitro vpije in ne masti kože, se ga lahko uporablja kot vlažilno podlago pred nanosom kreme, losjona ali ličil. Nepogrešljiv pa je tudi za hitro pomiritev kože po britju in depilaciji ali po pikih insektov. Primeren je tudi za občutljivo kožo in tudi za nekatere kožne težave, kot so ekcem ter akne.

Pri nakupu gela iz aloje vere je potrebno paziti da ima ta čim višji delež aloe vere ter je pridobljen iz vrste Barbadensis Miller. Pravi gel aloje vere je gosto tekoč, prijetnega vonja in nekoliko lepljiv, vendar pa ta občutek čez nekaj časa izgine.

 

Avtor: Gaja Frelih, mag. dietet.