Naši fizioterapevti svetujejo

Aktivno življenje in redna telesna vadba sta temelj zdravja in dobrega počutja, ne glede na starost, spol ali trenutno fizično stanje. Gibanje je še posebej pomembno v fazi okrevanja po poškodbah, ko lahko z izvajanjem pravilnih vaj dobro podpremo naše telo v procesu rehabilitacije. V akutni fazi je počitek in mirovanje del rehabilitacije, nato pa je potrebno začeti s postopnim večanjem intenzivnosti gibanja ter obremenitve. Počitek morda zveni kot varna izbira, vendar lahko preveč mirovanja dejansko zavira proces celjenja in okrevanja.

Redna vadba ne prinaša le fizičnih koristi, kot so povečana mišična zmogljivost, boljša kardio-respiratorna vzdržljivost ter izboljšanje ravnotežja in koordinacije, temveč vpliva tudi na druge vidike našega življenja, naše duševno zdravje, saj se med vadbo sproščajo endorfini, kar zmanjšuje simptome stresa, depresije in anksioznosti. Za začetek potrebujete le željo po izboljšanju, nekaj preprostih pripomočkov in doslednost pri vadbi.

Vaje za moč

Z vajami za moč, katere lahko izvajamo z lastno telesno težo, ali proti uporu z različnimi pripomočki (uteži, elastike, žoge), povečamo mišično maso telesa. Povišan delež mišične mase izboljšuje metabolno učinkovitost našega telesa, kar je koristno za uravnavanje telesne teže in preprečevanje bolezni. Z vajami za moč lahko vplivamo tudi na kostno gostoto, kar je še posebej pomembno za starostnike, saj z vajami za moč lahko ohranjajo močne kosti. Prav tako ni zanemarljiv estetski vidik rednega izvajanja vaj za moč, saj te pomagajo izoblikovati telo, kar vodi v izboljšanje samopodobe in večje samozavesti. Pri vajah za moč si lahko pomagamo z različnimi pripomočki, kot so elastike, uteži in žoge.

Elastike (trakovi in cevke)

Vaje z elastiko so odlična alternativa utežem ali fitnes napravam. Z izvajanjem vaj z elastičnimi trakovi lahko učinkovito zgradimo mišično maso in učvrstimo telo.

Uteži

Pri vadbi z utežmi ali obtežilnimi manšetami je ključnega pomena pravilna izvedba vaj, da se izognemo poškodbam. Med vajo je treba aktivirati globoke stabilizatorje trupa, da ohranjamo nevtralni položaj hrbtenice. Z dihanjem si lahko pomagamo tako, da izdihnemo pri najtežjem delu vaje. Vaje je treba izvesti počasi in kontrolirano. Izogibati se je treba naglim ali sunkovitim gibom, saj ti lahko vodijo v nenadzorovane položaje, kjer je večja možnost poškodbe.

Žoge

Žoga je še en odličen pripomoček s katerim lahko krepimo mišice celega telesa, potrebujemo pa le veliko žogo ter prostor za izvajanje vaj.

Vaje za ravnotežje

Pri vadbi ravnotežja in koordinacije je uporaba različnih pol-žog ali ravnotežnih blazin in desk zelo koristna. Z dodajanjem nestabilnih podlag lahko stopnjujemo intenzivnost vsake vaje, saj vadbi za krepitev mišic dodamo še element ravnotežja. Z izvajanjem vaj v položajih na nestabilnih podlogah izboljšujemo našo odzivnost in spretnost, povečamo pa tudi telesno zavedanje in stabilnost. Vaje za ravnotežje so še posebej pomembne za starejše osebe, saj s tem zmanjšujejo tveganje za padce, ter si tako lahko pomagajo zagotoviti funkcionalno neodvisnost v starosti.

Poglejte še ostale zanimive pripomočke, ki jih uporabljajo in priporočajo naši fizioterapevti: Pripomočki za fitnes in rehabilitacijo.

Za vadbo vam priporočamo tudi kakovostno blazino, ki jo lahko najdete v naši pestri ponudbi: Blazine za vadbo.

Splošni nasveti za vključitev vaj v vašo rutino

Postopnost: Začnite z lažjimi vajami in pripomočki, postopoma povečujte težavnost in upor v skladu z vašim napredkom.

Rednost: Vključite vaje v svojo dnevno ali tedensko rutino za najboljše rezultate, celo kratke, 10-minutne vadbe, lahko znatno prispevajo k vašemu zdravju.

Variacija: Redno spreminjajte vaje, da preprečite monotono rutino in izboljšate vse vidike telesne pripravljenosti.

Uporaba raznolikih pripomočkov v fizioterapiji omogoča celostni pristop k izboljšanju moči, ravnotežja in posledično zdravja. Z nasveti naših strokovnjakov lahko ne glede na vaše trenutno fizično stanje ali cilje, izboljšate svojo telesno pripravljenost in pospešite rehabilitacijski proces. V kolikor imate večje zdravstvene težave ali gibalne omejitve se pred začetkom izvajanja vaj najprej posvetujte s fizioterapevtom ali zdravnikom.

 

Avtor:

Sara Lekan, dipl. fiziot. v URI Soča

Janez Špoljar, mag. fiziot. v URI Soča