Avtorica članka: dietetičarka URI Soča
Pred kakšnim letom sem šla na kuharski tečaj in sicer z namenom, da osvojim nove tehnike, razširim repertoar jedi oz. živil, … In bila sem res prav prijetno presenečena. Kljub mišljenju, da pač znam kuhati, peči ipd. sem se res veliko naučila in še boljše jedla. Ne boste verjeli, ampak ravno na kuharskem tečaju sem prvič doumela, kaj pomeni »umami«, in to kljub temu, da zelo rada jem zelo dobre stvari. Pripravljali smo namreč mesno- zelenjavno enolončnico, ki smo ji na koncu dodali res minimalno količino medu in minimalno količino limone, ki sta dvignila okus na ne vem katero potenco. Res vredno poskusa.
Druga stvar, ki sem se jo naučila, pa je kako zelo enostavno pripraviti morske jedi. Prej enostavno Prlečka in morske jedi niso šli najboljše skupaj. Sedaj znam brez problema sfilirati ribe ali pripraviti zelo enostavno, a vrhunsko jed iz kozic.
Sestavine:
- 400 g svežih kozic
- 200 ml smetane
- 100 ml belega suhega vina
- 50 g sušenih paradižnikov
- 50 g parmezana
- 50 g masla
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 2 ščepca čilijevih kosmičev (ali več)
- šopek svežega peteršilja
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- sol
- poper
Priprava je enostavna:
- Repke kozic očistimo (odstranimo celotno lupino, razen zadnjega členka, da obdržimo rep). To najlažje storimo tako, da lupino razpremo pri nožicah. Z ostrim nožem narahlo prerežemo vzdolž celega hrbta in ven povlečemo črevo.
- Stroke česna in šalotko na drobno narežemo. Sušen paradižnik narežemo na tanke trakove. Parmezan na fino naribamo. Maslo pa narežemo na tri enakomerne kocke. Peteršilj splaknemo, osušimo in na grobo nasekljamo.
- Ponev pristavimo na srednje močan ogenj in v njej raztopimo dve kocki masla. Kozice popečemo v dveh rundah, da v ponvi ni prevelikega drena. Pečemo jih dobro minuto na vsaki strani, da se zlatorjavo zapečejo, nato jih prestavimo na krožnik.
- V ponev vržemo še tretjo kocko masla in na njemu popražimo šalotko, da postekleni. Dodamo česen in trakove sušenega paradižnika ter začimbe. Vse skupaj ob mešanju pražimo kako minuto. V ponev prilijemo 1 dl vina in počakamo, da ga približno polovica pokuha.
- Dodamo smetano in mešamo, da se omaka malce zgosti. Ogenj zmanjšamo, v omako pa stresemo nariban parmezan. Pomešamo in poskusimo ter po potrebi solimo in popramo.
- V omako položimo kozice, počakamo minutko, nato ponev odstavimo.
- Kozice v omaki postrežemo še vroče, potresene z grobo nasekljanim peteršiljem.
Ponudimo jih lahko kot omako za testenine, lahko pa zraven postrežemo polento ali enostavno pomakamo kruh. ;)
Pa dober tek!