Zima je čas zimskih radosti in otroške razigranosti. To pa je na žalost tudi čas številnih prehladnih obolenj, ki nas lahko hitro priklenejo na posteljo zaradi smrkavega nosa, slabega počutja in povišane telesne temperature. Da do tega letošnjo zimo ne bi prišlo je pomembno, da dobro poskrbimo za našo odpornost ter imunski sistem. Eden glavnih vitaminov, ki ima prav posebno mesto, ko govorimo o naši imunosti, je zagotovo vitamin C.
Gre za vodotopni vitamin, ki igra pomembno vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, delovanju imunskega sistema in nastajanju kolagena, prav tako povečuje absorpcijo železa, prispeva k normalnem delovanju živčnega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Večje količine vitamina C najdemo v živilih rastlinskega izvora, predvsem v jagodičevju, zeleni zelenjavi in citrusih.
Kakšne so torej naše potrebe?
Za človeka, opice, morske prašičke in netopirje je to esencialni vitamin, ki ga moramo vsakodnevno v telo vnašati s hrano. Tekom evolucije smo ljudje namreč izgubili encim za njegovo proizvodnjo, zato je naša preskrba z njim odvisna izključno od zunanjih virov. Zanimivo je, da so ostale živali to sposobnost ohranile in lahko tako same proizvajajo zadostno količino vitamina C za svoje potrebe. Ene izmed takih živali so tudi koze, ki dnevno proizvedejo kar 13 000 mg vitamina C.
Priporočila glede vnosa vitamina C se med državami zelo razlikujejo. V Sloveniji se tako gibljejo okoli 80 mg vitamina C na dan, kar pomeni, da bi posameznik lahko zadostil svojim potrebam zgolj s pestro in raznoliko prehrano.
Kje se torej pojavi težava?
Omenjena priporočila so narejena na podlagi zdrave odrasle populacije, ki se prehranjuje pestro in raznoliko. Povišane potrebe po omenjenem vitaminu pa se lahko pojavijo predvsem pri okužbah, padcu imunskega sistema, enolični prehrani, starejših, kadilcih, športniki, alkoholikih, kroničnih bolnikih, po operacijah, astmatikih, ljudeh pod stresom, ženskah, ki uporabljajo kontracepcijo ali hormonsko nadomestno terapijo in pri ljudeh, ki živijo v urbanih območjih z veliko industrije.
Kot zanimivost ena cigareta uniči kar 25 mg zaužitega vitamina C, pri 10 pa se ga lahko tako uniči kar 250 mg. Torej to pomeni, da običajna priporočila, torej 80 mg na dan, pri omenjeni populaciji žal niso zadostna.
Zavedati se moramo tudi podatka, da je vitamin C toplotno izredno nestabilna molekula. To pomeni, da se ga veliko izgubi s toplotno obdelavo. Prav tako vlaga povzroča njegovo hitro oksidacijo, kar pomeni, da dolgotrajno skladiščenje negativno vpliva na njegovo stabilnost.
Kako pa je z njegovo absorpcijo?
Absorpcija poteka v tankem črevesju. Ob normalnih pogojih se tam lahko absorbira med 80 do 90% zaužitega vitamina C. Z večanjem odmerka pa se njegova absorpcija zmanjšuje, zato se ga posledično tudi več izloči iz našega telesa. V izogib temu je pomembno, da ga v primeru večji vnosov enakomerno razporedimo na več manjših odmerkov tekom dneva (2 krat po 500 mg) ali pa izberemo tistega s tehnologijo postopnega sproščanja.
Kaj je tehnologija postopnega sproščanja?
Tehnologija postopnega sproščanja omogoča postopno in nadzorovano sproščanje učinkovine , učinkovitejšo absorpcijo in s tem njeno dolgotrajnejše delovanje (2-6 ur). S takim kontroliranim sproščanjem dosežemo tudi manjša nihanja plazemskih koncentracij, hiter začetek delovanja učinkovine in zmanjšamo možnost neželenih učinkov. Omenjena tehnologija pride v poštev predvsem pri snoveh, ki se zaradi višjih odmerkov niso sposobne hitro absorbirati v zadostni meri. Eden takih vitaminov je seveda tudi vitamin C.
Gaja Frelih, mag.dietet.
Prehranska dopolnila blagovne znamke NOW so v mesecu decembru 2022 na voljo -15% ceneje! Nakup tu.