Bobiči- okusna istrska mineštra
Avtorica članka: dietetičarka URI Soča
Bobiči so okusna in nasitna istrska enolončnica. Precej netipično za prlečko, a ne? Kljub temu – odlično.
Bo prav pasalo nekaj na žlico po teh težkih obrokih. Še dodatna prednost pa je to, da so sestavine zelo preproste in da lahko uporabimo suho prekajeno meso, ki nam je ostalo od velike noči.
Pozor: iz navedene količine sestavin se skuha ogromna količina enolončnice (primerno za veliko družino).
Sestavine:
- 3 kozarci/ pločevinke na pari kuhane mlade koruze
- 550 g mladega izluščenega rjavega fižola
- 6 – 8 krompirjev
- 3 paradižniki
- 800 g prekajene svinjine
- ekstra deviško olivno olje
- sol
- poper v zrnu
- peteršilj
- 8 strokov česna
Priprava:
- Naprej zavremo vodo za blanširanje mesa. Meso položimo v krop in ga kuhamo 10 minut, nato da odložimo na desko.
- Peteršilj sesekljamo, paradižnik olupimo, razkosamo in odstranimo semena. Lahko uporabimo tudi mezgo. Olupimo krompir in ga razpolovimo.
- Nato v veliki posodi na olju prepražimo najprej čebulo, nato še česen in peteršilj. Dodamo fižol (v kolikor dodajamo suh fižol, da je potrebno pred tem za vsaj 8 ur namočiti), krompir, paradižnik, koruzo in toliko vode, da prekrije vse sestavine. Po želji lahko dodamo še druge sestavine (grah, korenček, …).
- Dodamo še meso in zelo počasi kuhamo (2-3 h). Po potrebi dolivamo vodo in po okusu dodajamo začimbe.
- Kuhano meso vzamemo iz posode, narežemo in stresemo nazaj.
- Krompir vzamemo iz posode in pretlačimo nazaj.
- Jed začinimo s sveže mletim poprom, po okusu pa ji prilijemo še malo ekstra deviškega olivnega olja.
Pa dober tek!